Het secundair onderwijs is opgebouwd uit drie graden en elke graad bestaat uit twee jaren. Wat is het verschil tussen deze graden, welke studierichtingen kan je volgen en hoe werkt dat juist met A-stroom en B-stroom? Dat leggen we je graag uit:

1ste graad

Nadat je de lagere school (basisonderwijs) hebt afgerond, ben je klaar voor het eerste jaar van het middelbaar en dat start in de eerste graad. Die graad is opgedeeld in een A-stroom en een B-stroom, in beide bereid je je voor op de studiekeuze die je zal maken in de tweede graad.

 • A-stroom: heb je je getuigschrift basisonderwijs behaald dan ga je naar de A-stroom.
 • B-stroom: heb je geen getuigschrift basisonderwijs behaald dan ga je naar de B-stroom.

In Stedelijk Lyceum Zuid kan je enkel B-stroom volgen.

 • In het eerste jaar in de B-stroom krijgen de leerlingen 27 u basisvorming en 5 u keuzegedeelte om te verdiepen, te verkennen en te versterken.
 • In de B-stroom in het tweede jaar is er 20u basisvorming (4u meer dan nu) en 12 u keuzegedeelte. Basisopties zijn studieopties die een leerling maakt in het tweede jaar.

2de graad

Wanneer je de eerste graad succesvol hebt afgerond, kan je starten in de tweede graad. Vanaf dat moment kies je voor een studierichting en die bevindt zich telkens binnen een domein en een finaliteit.

Een domein geeft een beeld van het interessegebied waarin de studierichting zich bevindt. Een finaliteit geeft weer wat je met die studierichting na het secundair onderwijs (middelbaar) kan doen.

Er zijn 8 studiedomeinen:

 • Economie & organisatie
 • Kunst & creatie
 • Sport
 • Taal & cultuur
 • STEM
 • Land- & tuinbouw
 • Voeding & horeca
 • Maatschappij & welzijn

Daarnaast heb je ook enkele studierichtingen die niet passen binnen één van de domeinen en daarom domeinoverschrijdend zijn. In onze school vind je domeinoverschrijdende studierichtingen en opleidingen binnen de studiedomeinen Sport, Economie & Organisatie en Maatschappij & Welzijn.

Daarnaast zijn er drie finaliteiten:

 1. Doorstroomgerichte finaliteit (vroeger ASO, KSO en TSO): voorbereiding op hoger onderwijs: academische en professionele bachelor (en eventueel nadien master of meer).
 2. Dubbele finaliteit (vroeger KSO en TSO): voorbereiding op arbeidsmarkt of hoger onderwijs: (gerichte) professionele (of academische) bachelor (en eventueel nadien master of meer).
 3. Arbeidsmarktgerichte finaliteit (vroeger BSO en BuSO OV3): voorbereiding op arbeidsmarkt, Se-n-Se opleiding of graduaatsopleiding (hbo5). Eventueel kan je ook een schakeljaar volgen waarna je een bacheloropleiding kan starten.

Binnen die studiedomeinen en finaliteiten kies je dus voor de studierichting die bij jou past. Inzicht in welke keuze je best maakt, krijg je onder andere door je ervaringen in de eerste graad. Uiteraard begeleidt de school jou ook in het kiezen van de juiste weg.

3de graad

Vanaf de derde graad komt je toekomst na het middelbaar in zicht. De studierichtingen worden specifieker en je bereidt je stilaan voor op wat je hierna wil gaan doen. In het verlengde van de derde graad kan je bij ons ook een specialisatiejaar volgen.

Daarnaast bieden we bepaalde richtingen duaal aan. Dat wil zeggen dat je 2 dagen op school doorbrengt en 3 dagen op de werkvloer. Zo zet je je kennis onmiddellijk om in praktijk. Je zoekt, met onze begeleiding, zelf een job die bij je profiel past en verdient ook geld voor de gewerkte dagen.